7 фактів, які потрібно знати перед відкриттям салону краси

Views 11410

Як відкрити салон краси? З чого почати? Що потрібно для відкриття салону краси? Як правильно відкрити салон краси? Наші фахівці постаралися відповісти на всі ваші запитання в цій статті.

 

Це вид бізнесу, який характеризується наявністю постійного попиту і широкою цільовою аудиторією. Бажання клієнтів красиво виглядати 12 місяців в році – широке поле для творчості власників салонів, які можуть розширювати лінійку послуг і максимізувати прибутковість закладу. Приваблива перспектива, чи не так?

 

Але тут постає інше питання – як відкрити салон краси , який не закриється вже в перший рік і не загубиться на фоні конкурентів? Спеціально для вас представляємо 7 фактів, які допоможуть вам уникнути типових помилок. Більше того: ви створите конкурентно прибутковий заклад.

 

Факт 1. Концепція створюється задовго до відкриття салону

 

 

Концепція салону – це образ, з яким він асоціюється в очах споживачів. Його створення – багаторівневий процес, в рамках якого потрібно відповісти на ряд питань:

  1. Яка потреба існує на даному ринку прямо зараз?
  2. Хто ваші клієнти?
  3. Завдяки яким співробітникам, послугам, продуктам ви можете задовольнити потребу клієнта?
  4. Яка місія вашого салону?
  5. Які цінності ви, як керівник, будете трансформувати на співробітників? (Як приклад: “клієнтоорієнтованість – головний принцип роботи нашого салону”)
  6. Через які канали будете залучати ваших клієнтів?

 

Перше, що необхідно зробити – провести дослідження ринку, визначивши потреби клієнтів, сформувавши список конкурентів і оцінивши, наскільки якісно конкуренти здатні закривати їх потреби. Дослідження можна зробити самостійно, або звернувшись до послуг маркетингового агентства.

До речі, перетворивши слабкі сторони конкурентів в свої сильні, ви можете створити конкурентну перевагу, яка допоможе вже на старті виділитися на фоні інших салонів.

 

Провівши дослідження ринку і визначивши слабкі сторони конкурентів, визначте тип свого салону і ціновий сегмент (економ-клас, бізнес-клас і салон класу люкс).

Визначившись з типом салону, важливо сформувати його місію . Щоб зробити це правильно, дайте собі відповідь на питання: “Що втратить світ, якщо вашого бізнесу раптом не стане?”

 

Про фірмовий стиль читайте в статті “Чи потрібен салону краси фірмовий стиль? Завдання і правила грамотного брендингу”

 

Для прикладу представляємо місії відомих б’юті-брендів.

  

Mary Kay:

Прикрашати життя жінок у всьому світі.

Ми будемо домагатися цього, пропонуючи клієнтам якісну продукцію, відкриваючи нові горизонти для Незалежних Консультантів по красі і надаючи їм необмежені можливості кар’єрного росту.

 

L’Oréal:

Компанія L’Oréal поставила перед собою завдання запропонувати жінкам і чоловікам у всьому світі кращі інноваційні косметичні продукти – якісні, ефективні та безпечні – для задоволення різноманітності бажань і потреб в області краси у всіх куточках планети.

 

Беріть їх приклади на озброєння – і створюйте власну місію.

 

Наступний крок – встановити цінності (філософію) вашого салону, які важливо популяризувати серед співробітників. Сьогодні в числі цінностей, які є основою корпоративної культури більшості системних компаній – клієнтоорієнтованість, високий рівень професіоналізму у всьому, підтримку репутації, прагнення передбачити очікування і так далі.

Розширюйте цей список і досягайте результату.

 

Найважливіший елемент створення концепції – бізнес-модель. Вона складається з трьох складових:

  1. Ваша цільова аудиторія (про те, як формувати портрет ЦА, ви дізнаєтеся в нашій статті “Салон на мільйон: як залучити клієнтів в салон краси” ).
  2. Продукти та послуги, які ви можете запропонувати клієнтам.
  3. Канали залучення клієнтів.

 

Останній елемент – створення бізнес-плану для салону краси. Для цього вкажіть головну інформацію про салон (передбачувана площа приміщення, список послуг, ціни) порахуйте стартові витрати, регулярні витрати, очікуваний дохід, можливі ризики і термін окупності. Хто попереджений – той озброєний.

 

Факт 2. Вибір приміщення – це більш серйозно, ніж ви думаєте

 

 

Вибираючи приміщення, відштовхуйтесь від обраного типу і цінового сегменту салону.

 

Салон класу Економ слід відкривати в місцях скупчення людей, щоб забезпечити стабільний потік клієнтів. Наприклад, недалеко від станцій метро, вокзалу, поруч з ВУЗами, торговими центрами. Також салони економ класу можна відкривати в спальних районах – таким чином ви забезпечите потік клієнтів за рахунок близького розташування до їхнього будинку. Розраховуйте на те, що мінімальна площа для салону економ-класу – від 50 до 70 квадратних метрів.

 

Салон класу Бізнес краще відкривати в центрі і ділових районах міста, поблизу з бізнес-центрами та торгово розважальними комплексами, а також в новими житловими комплексами і районах, де присутні платоспроможні клієнти. Рекомендована площа – від 100 квадратних метрів.

 

Щоб відкрити салон класу VIP, віддавайте перевагу престижним і діловим районам. Слід зазначити, що при відкритті салону краси необхідно врахувати ряд додаткових факторів – зовнішнє оформлення повинно відповідати високому рівню: окрема парковка з відеоспостереженням і паркувальником, ексклюзивний дизайн інтер’єру та інші атрибути для максимального комфорту “дорогого клієнта”.

 

Що стосується масштабів площі, то в разі VIP-салону тут все залежить від фінансових можливостей інвестора. Але обов’язково враховуйте той факт, що в таких закладах за замовчуванням присутній три складових – медична (наприклад, масажна зона), естетична (манікюр, педикюр і так далі) і зона відпочинку (SPA). Додатково можна відкрити для клієнтів кафе, фітнес-клуб або інше. Важливий момент: планування салону даного сегменту краще віддати в руки професійного дизайнера.

 

При цьому існують загальні правила підбору приміщення для салону:

  • вибирайте приміщення з окремим входом;
  • дотримуйтесь вимог гігієни і санітарії;
  • перевірте, щоб в місці розташування салону були транспортні розв’язки;
  • вивчіть кількість конкурентів поблизу (чим менше конкурентів – тим вигідніше місце);
  • необхідна площа одного робочого місця – 15 кв.м., інших – від 6 до 8 кв.м. При цьому окремі зони (роздягальня, приймальня, робочий зал і т.д.) повинні бути розмежовані .;
  • Не відкривайте салони в напівпідвальному приміщенні. Необхідна норма природного освітлення – 1,5% (в робочій зоні) і 1% – в інших;
  • Не використовуйте паперові шпалери (шпалери повинні підходити для вологого прибирання);
  • якщо салон буде розміщуватися в житловому будинку, отримаєте дозвіл мешканців.

 

Порада: плануючи бюджет на відкриття нового салону краси, заздалегідь помножте суму на 1,5. Як показує практика, завжди з’являються додаткові витрати, про які ви спочатку навіть не здогадуєтесь.

 

Про типи салонів краси читайте в статті “Класифікація салонів краси: знайдіть свою нішу на б’юті-ринку”

 

Факт 3. Заздалегідь готуйте пакет документів для реєстрації

 

 

Наводимо вам покроковий план отримання документів в процесі відкриття салону краси з нуля (тобто, з самого початку):

 

  1. Реєстрація фізичної особи-підприємця або юридичної особи.
  2. Похід в БТІ: отримання поверхового плану приміщення.
  3. Отримання документів на право власності або оренди.
  4. Проект салону.
  5. Затвердження проекту в пожежній інспекції та санітарно-епідеміологічній службі.
  6. Після проведення ремонтних робіт – отримання дозволу на роботу в пожежній інспекції та санітарно-епідеміологічній службі.
  7. Укладення договору з ЖЕКом і іншими підприємствами на надання комунальних послуг, водопостачання та постачання електроенергії.
  8. Якщо є послуги на зразок масажу і косметологічних ін’єкцій – отримання дозволу з Міністерства охорони здоров’я.
  9. Отримання патенту на торгівлю, укладання договорів з майбутніми постачальниками.
  10. Формування переліку документів при розміщенні вивіски.

 

Факт 4. У першу чергу купуйте обов’язкове обладнання

 

 

Вибираючи обладнання, керуйтеся кількома базовими принципами.

 

При виборі обладнання орієнтуйтесь на високу якість (клієнт повинен отримати результат, який очікує).

 

Список обладнання для відкриття салону краси буде відрізнятися в залежності від типу бізнесу: для перукарського залу необхідно одне обладнання, для нігтьового залу інше, для коcметологіі – третє, для масажного кабінету – четверте. Більш детально це питання ми розберемо в наступних статтях.

 

Щодо меблів – відштовхуйтесь від цінового сегменту салону. Так, крісло може коштувати як сотні, так і тисячі доларів.

 

Факт 5. Підбираючи майстрів, не забувайте про решту персоналу

 

 

Для початку запам’ятайте просте правило: беріть на роботу тільки співробітників з медичною книжкою. Це обов’язкова умова для роботи в салоні краси.

 

При цьому важливо не орієнтуватися тільки на вибір правильних майстрів, а й на особисті і професійні якості адміністративного персоналу. Всередині вашого салону має бути сильна корпоративна культура, сформована з групи мотивованих прихильників.

 

Головна конкурентна переваги салону краси – високий рівень сервісу. І цей фактор цілком залежить від персоналу. Як потрібно взаємодіяти зі співробітниками, щоб клієнти залишилися задоволеними, читайте в нашій статті “Сервіс салону краси”.

 

Факт 6. Реклама – це перше знайомство з вашим брендом.

 

 

Можливо, ваш салон конкурентний і пропонує послуги, яких немає нівкого навколо. Але ця інформація абсолютно марна, поки про нього не дізнаються потенційні клієнти.

 

Ось короткий список рекламних каналів , через які ви можете достукатися до споживачів:

 

  • реклама в соціальних мережах Facebook і Instagram ;
  • контекстна платна реклама в Google і Yandex;
  • еmail-розсилка;
  • лідери думок;
  • розміщення салону на картах Google, Yandex, 2gis;
  • розміщення на порталах для пошуку салону краси;
  • телевізійна реклама;
  • радіо;
  • реклама в друкованих виданнях;
  • рекламні буклети і листівки;
  • сітілайти, штендери, білборди, розтяжки.

 

Факт 7. Немає сенсу бігти в ногу з конкурентами, коли можна бути на крок попереду

 

 

Ви, напевно, хоч раз замислювались над тим, як успішним салонам краси вдавалося передбачати ваші очікування. Зателефонувавши, ви чуєте звернення на ім’я, а прийшовши на повторне фарбування волосся, “магічним чином” потрапляєте до того самого майстра, що і минулого разу, який в точності повторює пропорції інгредієнтів попереднього фарбування.

 

Цей секрет – CRM-система. Вона являє собою комп’ютерну програму, яка призначена для систематизації та збільшення ефективності всіх бізнес процесів, а також спрощує роботу підприємства і автоматизує ряд рутинних завдань. Ось кілька основних переваг роботи з CRM системою Beauty Pro :

 

  • повне розуміння того, що відбувається у вашому бізнесі;
  • можливість планувати результати і досягати їх;
  • систематизована інформація про кожного клієнта;
  • можливість надавати більш якісний сервіс;
  • мінімізація помилок, що допускаються в ході роботи;
  • економія часу на розрахунках зарплати і підготовці звітів;
  • збільшення кількості нових клієнтів;
  • значне зростання продажів домашнього догляду;
  • можливість скоротити відтік постійних клієнтів;
  • скорочення витрат на розхідні матеріали.

 

Для того, щоб більше дізнатися про можливості CRM-системи для вашого бізнесу, переходьте за посиланням .

Автор: Илья Ковалев

10 лет в бьюти бизнесе. Автоматизировал более 1500 салонов красоты. Директор по маркетингу и продажам в проекте Beauty Pro. Преподаватель в европейской бьюти-бизнес школе "Космотрейд".


Похожие статьи: