Впроваджуємо онлайн-запис в салон краси: покрокова інструкція

Views 4909

Онлайн-запис — вірний помічник вашого бізнесу, який працює на вас 24/7. У сучасному ритмі у зайнятих людей залишається мало часу на себе, часто клієнти згадують про необхідність візиту в салон краси у вільний час — пізно ввечері, або рано вранці, коли зателефонувати в салон немає можливості.

 

Впровадивши онлайн-запис в салон краси, ви значно спростите процес бронювання послуг для постійних клієнтів, а також залучите нових і отримаєте конкурентну перевагу перед салонами, у яких немає опції онлайн-запису. За статистикою, наявність віджета онлайн-запису на сайті та в соціальних мережах допомагає збільшити конверсію на 20%.

 

Однак, для ефективної роботи онлайн-запису не достатньо просто додати цю функцію і “чекати біля моря погоди”. У деяких салонах 50% бронювань відбуваються через онлайн-запис, а в інших — менш як 5%. Чому так відбувається?

 

У цій статті ми наведемо покрокову інструкцію, як впровадити онлайн-запис за допомогою сервісу для управління салоном краси Beauty Pro CRM і отримати видимий ефект від впровадження — збільшення частки онлайн-записів у вашому салоні краси.

 

Впроваджуємо онлайн-запис: основні етапи

 

 

Онлайн-запис — це не тільки новий інструмент, а й новий процес як для вашого салону, так і для клієнтів. Щоб цей процес працював ефективно і приносив компанії прибуток, його потрібно правильно впровадити.

 

Впровадження онлайн-запису, як нового бізнес-процесу, складається з декількох етапів: настроювання, навчання персоналу і клієнтів, просування. Розглянемо докладніше, що потрібно робити на кожному етапі.

 

1. Налаштування онлайн-запису

 

 

Для початку необхідно активувати віджет онлайн-запису. Для цього треба зайти в налаштування програми Beauty Pro CRM і включити онлайн-запис.

 

Після активації необхідно налаштувати параметри зображення віджета для клієнтів. Ефективність віджета онлайн-запису багато в чому залежить від того, наскільки грамотно ви підійшли до його налаштування. Правильно оформлений віджет допомагає підвищити конверсію в запис: клієнти, для яких ваш віджет візуально зрозумілий і приємний, з більшою ймовірністю запишуться на послуги в ваш салон.

 

Отже, переходимо до налаштувань віджета :

 

  1. Налаштуйте зовнішній вигляд віджету (колір, тема, мова, логотип і геолокація вашого салону);
  2. Виберіть послуги, на які клієнти можуть записуватися онлайн;
  3. Вкажіть фахівців, до яких можна записатися через віджет;
  4. Під’єднайте до Beauty Pro CRM агрегатор СМС-розсилок, щоб клієнтам приходили повідомлення і нагадування;
  5. Додайте фотографії фахівців — якісне фото майстра підвищує довіру клієнтів та стимулює бажання записатися;
  6. Додайте відгуки по фахівцях — відгуки клієнтів часто відіграють вирішальну роль в бажанні записатися. Оптимізувати збір відгуків можна за допомогою інструменту Beauty Pro CRM — автоматичного збору відгуків.

 

Ознайомтеся з навчальними матеріалами про віджети онлайн-запису в базі знань Beauty Pro CRM.

 

Важливо! Щоб запис працював без накладок, радимо заздалегідь перевірити, що у вибраних фахівців коректно налаштовані графіки роботи.

 

Також, за допомогою віджета онлайн-запису Beauty Pro CRM ви можете мінімізувати прогалини в розкладі. Автоматичний режим дає можливість вашим клієнтам записатися тільки на час, який буде вигідно вашому бізнесу.

 

Подивитися, як працює налаштований віджет онлайн-запису можна тут.

 

2. Навчання персоналу та клієнтів

 

 

Вам може здатися, що цей етап не критично важливий. Віджет онлайн-запису Beauty Pro дуже простий у використанні та не вимагає особливих навичок. Однак, всі користувачі різні: одним все очевидно, а для інших необхідно роз’яснити як користуватися. Щоб онлайн запис клієнтів салону краси приносив максимум вигоди, ми радимо допомогти розібратися з ним всім учасникам процесу: клієнтам, майстрам, адміністраторові.

 

Всі співробітники повинні розуміти, як працює віджет і вміти відповісти на питання клієнтів. Також, для персоналу необхідно прописати інструкції, як піднести клієнтам інформацію про новий зручний спосіб запису.

 

Для навчання клієнтів можна зняти коротку відеоінструкцію як записатися онлайн, і опублікувати в соціальних мережах. Наприклад, викласти в сторіз Instagram і закріпити для швидкого доступу.

 

3. Просування онлайн-запису

 

 

Після того, як ви активували, налаштували віджет і проінструктували співробітників, ми рекомендуємо зайнятися його просуванням. Якщо про нього нікому не розповісти та не докладати зусиль до просування, то і користуватися ваші клієнти ним не будуть. Вони просто не знатимуть, що він у вас є!

 

Щоб розповісти клієнтам про цю новинку, використовуйте всі доступні інформаційні канали. Ось кілька ідей, де ви можете просувати онлайн-запис у ваш салон краси.

 

1. Промо онлайн-запису в інтернет

 

Додайте віджет онлайн-запису на всіх майданчиках, з якими взаємодіють ваші клієнти:

 

  •   Соціальні мережі — Facebook, Instagram, VK. Віджет онлайн-запису Beauty Pro CRM легко інтегрується з найпопулярнішими соціальними мережами. Активним користувачам зручно і просто записатися до вас не покидаючи межі улюбленої мережі. Підказка: фотографія на обкладинці вашої сторінки в Facebook — ще один дієвий спосіб повідомити клієнтам про опції онлайн-запису. Навіть простий напис «Тепер ви можете записатися до нас онлайн!» на заставці відмінно працює для залучення уваги. Також, щоб мережа повідомляла про мініпрограми можна додавати в підпис до будь-якої публікації, яку ви робите в соціальних мережах.

 

  •   Месенджери. Посилання на онлайн-запис ви можете відправити в будь-якому месенджері, в якому підтримуєте спілкування з клієнтами. Якщо у вас є групи в Telegram, Whatsapp, Viber, то можна розмістити посилання для онлайн-запису і там. Також, можна додавати посилання до будь-яких публікацій, які ви робите у своїх групах.

 

  •   Сайт салону. Додайте віджет на сайті та зробіть його помітним: відвідувачам вашого сайту має бути очевидно, що вони можуть записатися онлайн.

 

  •   Карти Google Maps, 2GIS і інші. При пошуку найближчого салону, потенційний клієнт може знайти вас і моментально записатися, перейшовши за посиланням. Це дає величезну перевагу перед іншими салонами, в які йому потрібно телефонувати та з’ясовувати вільні дати, вартість послуг і т.д.

 

  •   Онлайн-каталоги салонів краси та сайти-агрегатори — MyBeauty.ua. Barb.ua, Relax.ua. Тут ви знову отримуєте незаперечну перевагу перед конкурентами, оскільки до вас можна записатися у два кліка.

 

Переконайтеся, що ви розмістили інформацію про новий вид запису в вашому салоні на всіх ресурсах, де є інформація про вас.

 

2. Реклама в салоні

 

 

Розмістіть інформацію про можливості записатися онлайн в самому салоні. Варіантів як це зробити може бути багато:

 

  •   Рекламні холдери;
  •   Наклейки на рецепції, на вхідних дверях, в зоні очікування, на робочих місцях, дзеркалах, і т.д.;
  •   QR код на брошурах і листівках, зчитавши який клієнти зможуть потрапити на онлайн-запис;
  •   Усне інформування клієнтів — наприклад, адміністратор повідомляє про можливість онлайн-запису при розрахунку клієнта і допомагає клієнту зберегти посилання в смартфоні для швидкого пошуку.

 

І тут ми повертаємося до теми, чому важливо навчити працювати з онлайн-записом персонал салону. Побачивши рекламу в салоні, клієнт може поставити питання майстру про новий спосіб запису і необхідно чітко знати відповіді на них. Тому всі співробітники повинні розуміти як працює онлайн-запис.

 

3. Розсилка клієнтам

 

Проінформуйте клієнтів про можливість онлайн-запису в СМС. За допомогою Beauty Pro CRM це можна зробити декількома способами:

 

  •   Створити розсилку по сегментах клієнтів за допомогою зручних фільтрів: постійні клієнти, разові, колишні клієнти, ті, хто відвідував певні послуги та напрямки, врахувати вік клієнтів для розсилки й багато іншого;
  •   Додати інформацію про новий вид запису в нагадування про запланований візит у вигляді примітки;
  •   Додати інформацію про онлайн-запис в автоматичні СМС з привітанням з днем народження;
  •   Додати посилання на онлайн-запис в автоматичні запрошення на повторні візити.

 

4. Посилання в рекламних оголошеннях

 

Додайте посилання на онлайн-запис в рекламних оголошеннях у Facebook, Instagram і GoogleAds. Таким чином люди, які будуть бачити вашу рекламу, зможуть відразу перейти до онлайн-запису.

 

5. Інформація в усіх друкованих рекламних матеріалах

 

Оновіть всю вашу друковану продукцію. На листівках, візитках, подарункових сертифікатах, брошурах в партнерських закладах — додайте текст «Тепер ви можете записатися онлайн». Ви також можете розмістити QR-код з посиланням на запис.

 

6. Знижки при онлайн-запису

 

 

Щоб стимулювати клієнтів спробувати новий вид запису, додайте спеціальні умови при онлайн-запису. Наприклад, встановіть знижку на перший онлайн-запис, або знижку на онлайн-запис на період його запуску. Мотивуйте клієнтів спробувати новий спосіб запису і переконатися в його зручністі.

 

Підсумуємо всі етапи запуску онлайн-запису для вашого бізнесу. Налаштуйте віджет онлайн-запису, розмістіть його на всіх можливих онлайн і офлайн ресурсах, розкажіть про його переваги клієнтам, проінструктуйте вашу команду і насолоджуйтеся його плюсами.

 

Онлайн-запис забезпечує не тільки конкурентну перевагу для ваших клієнтів, але і допоможе вам уникнути накладок і помилок в розкладі. Тому, її впровадження в салоні краси — ситуація «win-win».

 

У запуску будь-якого нового процесу в бізнесі важливо заздалегідь продумати етапи його впровадження та правильно налаштувати всі параметри. Тоді цей процес органічно приживеться та обов’язково принесе вам результати. Скористайтеся нашою покроковою інструкцією по впровадженню онлайн-запису і покращуйте роботу вашого салону краси разом з Beauty Pro CRM.


Похожие статьи: