Класифікація салонів краси: знайдіть свою нішу на б’юті-ринку

Views 12014

Власнику нового салону краси важливо правильно оцінити свою ринкову нішу і знати, які існують види салонів краси — для того, щоб: 

  Типи салонів краси залежать від декількох параметрів: масштабу бізнесу і кількості послуг, цінової категорії, відкритості для клієнтів. У деяких країнах існують державні стандарти для сфери послуг, але ми поговоримо про більш-менш універсальних різновидах, які існують у всьому світі. 

 

Класифікація салонів краси за масштабом бізнесу

  

 

Кабінет

 

  Це найменше підприємство на б’юті-ринку. Асортимент послуг зводиться до декількох базових сервісів, обмежена і кількість майстрів. Зате кабінет не вимагає окремої будівлі, і легко розміщується на орендованій площі з мінімальним ремонтом і переносним обладнанням. 

 

Салон

 

  Салон краси — це підприємство середнього розміру, де кожна послуга існує в декількох різновидах. Наприклад, стрижки чоловічі та жіночі, манікюр класичний та необрізний. Одна й та ж послуга може коштувати по-різному, в залежності від категорії майстра. У салоні часто надаються і додаткові сервіси, наприклад, фітобар або продаж доглядової косметики. Це дозволяє отримати додатковий прибуток. 

 

Центр краси та здоров’я

 

  Масштабне підприємство з широким спектром послуг, від найпростішого догляду за нігтями та волоссям до пластичної хірургії. У центрі працюють не тільки майстри б’юті-бізнесу, а й фахівці з медичною освітою. 

 

Мережа

 

  Мережа підприємств б’юті-бізнесу, яка може повністю належати одному господареві або продавати франшизу. Мережа може складатися з підприємств одного розміру — наприклад, кабінетів або салонів, або —  головного салону і декількох  менших філій, які працюють під однією назвою і за однаковими правилами. 

 

Класифікація салонів краси по ціновій категорії

  

Економклас

  Салон краси економкласу пропонує базові послуги за мінімальною ціною. Щоб підтримувати низький рівень цін, власники таких салонів використовують препарати економсегменту та орендовані приміщення. При вдалому розташуванні й потоці клієнтів салон може принести непоганий прибуток і швидко окупити вкладення. 

Бізнес-клас

  У салоні бізнес-класу при середньому рівні цін приділяється більше уваги якості сервісу. Майстри салону мають підвищену кваліфікацію, ремонт приміщення краще, обладнання сучасніше. Персонал вже не просто обслуговує клієнтів, а й консультує, наприклад, допомагає з вибором або розповідає про новинки. 

Преміумклас

  Це повномасштабний бізнес, який знаходиться в окремому приміщенні з якісним ремонтом і продуманим дизайном інтер’єру. Майстри салону класу преміум мають дипломи та сертифікати, використовують найсучасніші матеріали й технології. 

Салон класу люкс

  Салони класу люкс обслуговують VIP-клієнтів, з цього випливають високі вимоги до інтер’єру, персоналу та якості послуг. У такого салону розширюється географія користувачів: клієнти готові витрачати час на дорогу заради сервісу. До речі, це говорить про необхідність окремого паркування. Рівень цін в салоні і його розмір не пов’язані безпосередньо: великий не означає дорогий. Доказ цьому — мережі косметичних кабінетів з послугами «експрес» за мінімальною ціною. 

 

Резюме

 

  Існують різні категорії салонів краси та в кожному закладі є безліч повсякденних процесів. Запис клієнтів, облік роботи майстрів, підрахунок заробітної плати, контроль видаткових матеріалів — навіть у найменшому салоні ці речі вимагають уваги та контролю. Якщо ці процеси управляються вручну, неминучі прикрі помилки. В результаті процес управління салоном може перетворитися на справжній хаос, який призводить до зайвих витрат, втрати часу і клієнтів. Щоб краще контролювати процеси повсякденної роботи салону, використовують комп’ютерні програми. Спеціальні програми та CRM-система допоможуть скласти графіки роботи, підрахувати ефективність кожного майстра, визначити попит тієї чи іншої послуги, вести облік товарів і так далі. Для салонів краси ми розробили систему Beauty PRO. Вона дозволяє об’єднати всі бізнес-процеси салону: облік клієнтів, зарплату співробітників, витрати на рекламу, прибуток від продажу доглядових засобів і десятки інших функцій, необхідних для управління салоном. Ви можете безкоштовно завантажити демоверсію Beauty Pro і самостійно оцінити її ефективність, а наші співробітники допоможуть налаштувати всі функції так, щоб вам було легко і зручно користуватися програмою. 


Похожие статьи: