Новорічний марафон в салоні краси: як правильно підготуватися?

Views 4198

Запах мандарин, бризки шампанського, щасливі дами з вечірнім макіяжем і укладанням — новорічний настрій! І … нескінченні перенесення записів в салоні краси, раптово закінчується фарба для волосся в салоні та втомлені б’юті-майстри, єдине бажання яких — не перетворитися на гарбуз до півночі.

 

Знайома картина передноворічної метушні в салоні краси?

 

Передноворічний сезон — один з найгарячіших сезонів, дарма що холодно на вулиці. Салони краси особливо завантажені в підготовці до Нового Року, в який всі прагнуть увійти красивими. Адже це добре, правда — хоча б місяць не потрібно морочити голову як залучити клієнтів в салон краси?

 

Однак, у цій святковій ейфорії є і зворотна сторона. Через високе завантаження адміністратори та директори салонів краси насилу встигають вирішувати тільки поточні питання, а часу на те, щоб продумати подальшу стратегію, банально не залишається. Через це часто в салоні настає простій і затишшя в січні та лютому.

 

До того ж відсутність належної підготовки до сезону може стати причиною накладок і помилок в роботі в найневідповідніший момент, в найбільш завантажені дні. Все це може зіпсувати настрій навіть самим лояльним клієнтам і назавжди нашкодити репутації салону.

 

Яким повинен бути правильний підхід до новорічного маркетингу в салоні краси?

 

Як ви можете прокачати самі «застійні» місяці в році за допомогою новорічних свят?

 

Про що не забути й що врахувати? Як оптимізувати процеси, щоб уникнути накладок в новорічні дні? Ми розповімо вам в цій статті.

 

Як отримати максимальну користь з новорічних свят?

 

 

Розглянемо докладніше що саме ви можете зробити для прокачування вашого салону в передноворічні дні.

 

1. Використовуйте Новий Рік як інфопривід

 

 

 

Само собою, нема потреби морочити голову над спеціальними акціями до Нового Року, влаштовувати знижки або розпродажі — у вас в салоні, напевно, і так все буде розписано по хвилинах. Але ми не рекомендуємо відмовлятися від проведення новорічних маркетингових кампаній з кількох причин.

 

  •   По-перше, Новий рік — відмінний інфопривід: люди готові витрачати гроші на подарунки, налаштовані на свято, вітання та інші приємні активності. Не варто втрачати такий хороший привід нагадати про себе, наприклад, вашим постійним клієнтам, які давно не приходять в салон на процедури. Зробіть вітальну розсилку з приємними побажаннями, також згадайте в розсилці про спеціальні подарунки, які ви підготували для клієнтів. Про них ми поговоримо трохи пізніше.

 

  •   По-друге, будь-який інфопривід дає можливість прокачати соціальні мережі. За допомогою яскравих публікацій в Instagram і Facebook, ви не тільки порадуєте ваших передплатників, а й зможете залучити нову аудиторію.

 

  •   По-третє, навіть при достатньому завантаженні в новорічні дати, такий приємний інфопривід не варто упускати для іміджу бренду в цілому. Ваше уважне ставлення, привітання для клієнтів, вміння створити святкову атмосферу допоможуть підвищити лояльність до салону.

 

Так що ми рекомендуємо проводити новорічну кампанію, щоб користуючись нагодою нагадати про себе старим клієнтам, привернути увагу нових і порадувати постійних.

 

2. Підготуйте символічні подарунки постійним клієнтам

 

 

 

Підвищити настрій ваших постійних клієнтів допоможуть і символічні подарунки. Підготуйте новорічний сувенір з фірмовим лого кожному постійному клієнтові при відвідуванні салону в грудні.

  

В ідеалі дарувати щось практичне, чим клієнти зможуть скористатися в повсякденному житті. Наприклад, красиву ручку, календарик або брелок, які будуть нагадувати про ваш  салон.

 

Звичайно ж, це робиться не стільки для того, щоб здивувати клієнтів чимось ексклюзивним, тому не варто морочитися ідеями дорогих подарунків. Тут головне — ваше уважне ставлення до клієнта і його лояльність у відповідь.

 

Ще один плюс невеликих знаків уваги в тому, що вони фактично працюють як реклама, привертаючи увагу друзів і знайомих. Наприклад, на подарованому вами сувенірі може бути помітно написана адреса вашого салону.

 

Підсвідомість — дивовижна річ! Побачивши назву салону на ручці або чашці, це може спрацювати як рекомендація (напевно, сервіс хороший, раз зберігаються нагадування про нього). Потенційний клієнт може запам’ятати назву навіть підсвідомо і згодом звернеться саме до вас.

 

3. Запропонуйте подарункові набори

 

 

 

Продовжуючи тему новорічних подарунків, ми рекомендуємо також приготувати до продажу красиво оформлені подарункові набори. Це можуть бути набори косметики, підібрані за типом шкіри, або, наприклад, лінія засобів для догляду за волоссям, зі знижкою.

 

Такі набори можна скласти із запасів продукції в салоні, заодно звільнивши місце. Або замовте набори у постачальників, більшість з яких раді надати свою продукцію на реалізацію перед новорічними святами.

 

Продаж готових подарунків вигідна як вам, так і клієнтам, які напевно спантеличені питанням що подарувати близьким. Запропонувавши готове рішення, ви економите час клієнтів і підвищуєте виторг салону.

 

Обов’язково оформити набори в фірмовому стилі, вкласти візитку салону. Крім миттєвої вигоди для всіх, є ще одна користь: люди, які отримали набір, можуть зайти в ваш салон краси після Нового року, щоб купити продукцію, яка їм сподобалася

 

Поставте подарункові набори на чільне місце, щоб привернути увагу. У разі, якщо ваш салон знаходиться у жвавому районі, то має сенс виставити рекламний стенд з описом подарунків і подарункових сертифікатів, які можна придбати у вас. Про роль подарункових сертифікатів в салонному маркетингу ми вже розповідали в попередніх статтях, розглянемо чому ж вигідні новорічні сертифікати.

 

4. Запропонуйте новорічні подарункові сертифікати

 

 

 

Будь-який подарунковий сертифікат — це один з найкращих маркетингових інструментів. Спеціальне місце займають і новорічні подарункові сертифікати.

 

Тут як і з подарунковими наборами: щастя і вам, і клієнтам! Для вас — продаж сертифікатів збільшує виторг салону і допомагає залучити нових клієнтів. Для ваших клієнтів — економія часу на пошуки подарунків близьким і такий універсальний і практичний варіант подарунка.

 

Ще одна вигода в тому, що часто одержувачі сертифікатів витрачають суму, що перевищує еквівалент сертифіката, коли приходять в салон.

 

Щоб витягти максимум користі з продажу новорічних сертифікатів і подарункових карт, ми рекомендуємо:

 

  1. Зробіть спеціальний новорічний дизайн. Сертифікати повинні привертати увагу і відповідати святу, щоб клієнтам захотілося їх купити. Оформити відповідно самі сертифікати або пакування до ваших подарункових карток, якщо їх дизайн універсальний.
  2. Встановіть обмежений термін дії подарункових сертифікатів. Для новорічних сертифікатів ідеально зробити термін 2 місяці. Це дозволить залучити клієнтів в самі спокійні місяці — січень і лютий.
  3. Рекламуйте продаж новорічних сертифікатів в соціальних мережах. Це можна робити як безпосередньо за допомогою платної реклами, так і влаштувати конкурс з розіграшем карток за перепост. Важливе і формулювання, добре працюють акції в стилі: “Купіть новорічний подарунковий сертифікат на 2000 гривень і отримаєте 1000 гривень в подарунок”.

 

5. Розробіть новорічні пакети послуг

 

 

 

На додаток до подарункових наборів, сертифікатів і сувенірів, ми радимо продумати спеціальні новорічні пакети послуг. Суть таких пакетів в тому, що вони містять в собі кілька послуг, розрахованих на підготовку до Нового Року і кілька для відновлення після свят.

 

Наприклад, під час запису на новорічну зачіску і макіяж запропонуйте клієнтам вигідний пакет з наступних послуг: вечірня зачіска, макіяж, манікюр, релаксаційний масаж, детоксикаційні обгортання.

 

Або курс мезотерапії або лімфодренажних масажів для підготовки до зустрічі Нового Року у всеозброєнні, 10 процедур, з яких клієнти встигнуть зробити лише половину в грудні, а решта — після.

 

Тобто частина послуг підійде для підготовки до Нового Року, а частина — для відновлення сил після. І це ще один спосіб «розворушити» січень у салоні !

 

Тепер маючи арсенал новорічних пропозицій, переконайтеся, що ви не забули продумати важливі деталі для безперебійної роботи салони в такий завантажений сезон.

 

Що важливо не забути зробити перед самими «гарячими днями»?

 

 

 

Уявіть собі, що 31-го числа, коли ваші майстри починають працювати з самого ранку і до вечора без пауз, клієнти плутають час запису в метушні й через це майстри просто не встигають всіх обслужити.

 

Або закінчується фарба необхідного відтінку прямо на візиті вашої постійної клієнтки, яка дуже зайнята і записувалася до вас за пару місяців на фарбування і стрижку перед святом …

 

Такі прикрі накладки можуть створити хаос в найвідповідальніші дні та відлякати навіть самих лояльних клієнтів, тому радимо скористатися нашими рекомендаціями, щоб уникнути їх.

 

  1. Підготуйте персонал салону. Переконайтеся, що всі робочі графіки узгоджені, відпустки затверджені.
  2. Напередодні приймання, обдзвоніть всіх клієнтів і підтвердить час запису.
  3. Перевірте склади. Переконайтеся, що для запланованих процедур у вас в наявності необхідна кількість матеріалів.

 

Звичайно, це досить лячний обсяг завдань, що вимагає великого часового ресурсу. Однак, ви можете заздалегідь автоматизувати всі ці та багато інших бізнес-процесів салону краси за допомогою спеціальної програми Beauty Pro, і забезпечити йому безперебійну роботу навіть в найбільш завантажені дні.

 

З її допомогою ви зможете налагодити такі процеси:

 

  •   Розсилайте автоматичні нагадування клієнтам. Щоб не втратити клієнта і не отримати «вікно» в найбільш популярні дні, налаштуйте автоматичні нагадування про візит. Клієнт отримає повідомлення на телефон завчасно, а ваш адміністратор заощадить години дзвінків з нагадуванням про процедуру.
  •   Використовуйте IP телефонію. Щоб не втратити важливі дзвінки про перенесення запису або скасування, BeautyPro інтегрована з IP телефонією. Усі вхідні дзвінки автоматично фіксуються, навіть якщо на них не встигають відповісти, а поки клієнт чекає на лінії —  він слухає про поточні акції.
  •   Додайте на сайт і соціальні мережі онлайн-запис. Щоб не завантажувати адміністратора і не займати лінію на з’ясування вільних дат, за допомогою Beauty Pro ви можете додати віджет онлайн-запису. Таким чином, навіть якщо клієнт згадає про запис у ваш салон серед ночі, він може його зробити за три кліка, вибравши слушний йому час.
  •   Спростіть ведення обліку подарункових сертифікатів. Beauty Pro допоможе контролювати продажі подарункових сертифікатів, і аналізувати ефективність проведених кампаній.
  •   Спростіть ведення складу. Використовуючи CRM, ви можете бути спокійні, що залишитеся без необхідних матеріалів у відповідальний момент. Beauty Pro допомагає уникнути помилок в обліку товарів і видаткових матеріалів, нагадає про необхідність замовлення товару, допоможе у плануванні закупівель і запобіжить недостачі товару.

 

BeautyPro допоможе вам оптимізувати роботу салону краси та уникнути збою в робочому процесі в найгарячіший сезон.

 

Висновок

 

У цій статті ми розглянули як салон краси може не просто пережити новорічні свята, а витягти з них максимальну вигоду. Скористайтеся нашими підказками, щоб гідно і без зайвого стресу відпрацювати новорічний сезон в салоні краси та не порушити святкову атмосферу хаосом!

Автор: Илья Ковалев

10 лет в бьюти бизнесе. Автоматизировал более 1500 салонов красоты. Директор по маркетингу и продажам в проекте Beauty Pro. Преподаватель в европейской бьюти-бизнес школе "Космотрейд".


Похожие статьи: