Освітлення в салоні краси: вимоги, норми та рекомендації

Views 10690

Кажуть, немає другого шансу справити перше враження – і це особливо справедливо для підприємств сфери краси. Чому в один салон підсвідомо хочеться повернутися, а інший відштовхує з перших хвилин? Що робить салон візуально привабливим і комфортним для клієнта?

 

Безумовно, на атмосферу і враження впливають багато факторів, але світло – один з основних. Навіть якщо у вас будуть прекрасні професіонали та ввічливі адміністратори, неправильне освітлення може негативно вплинути буквально на всі аспекти діяльності вашого салону, від емоцій клієнта до фактичної якості послуг.

 

У цій статті ми розглянемо, яка головна мета освітлення в перукарнях і салонах краси, які види освітлення застосовуються в перукарнях і салонах і як правильно організувати освітлення.

 

Також рекомендуємо почитати статтю “Чи потрібен салону краси фірмовий стиль? Завдання і правила грамотного брендингу”

 

Освітлення для перукарні студії або салону краси – основні цілі

 

 

Освітлення для салонів краси та перукарень виконує кілька важливих завдань: якість роботи, комфорт клієнтів, позитивний настрій майстрів, поліпшення дизайну салону і його презентабельності. Розглянемо кожну з них більш детально.

 

Освітлення салону краси і якість послуг

 

Головне завдання освітлення в перукарні або б’юті-салоні полягає в тому, щоб допомагати майстрам якісно робити свою роботу. Тобто, освітлення повинно бути досить яскравим, щоб було видно навіть найменші вади, і не спотворювати кольори та відтінки.

 

Всі ми знаємо такі історії – або самі бували в подібних ситуаціях – коли після відвідин салону вдома виявляється, що зачіска виглядає зовсім не так. Чи не той відтінок, або є  нерівності в лінії зрізу, і так далі.

 

Через такі деталі клієнт може в наступний раз звернутися в інший салон і по-своєму він мати рацію. При цьому не обов’язково майстер буде винен в низькій якості послуги: може бути, справа в освітленні.

 

Освітлення і комфорт клієнтів

 

Комфорт і гарний настрій клієнтів – важливий фактор, який впливає на прибутковість всього б’юті-бізнесу, оскільки до вас приходять не тільки за самою стрижкою, фарбуванням, манікюром або наданням інших процедур, а й для того, щоб розслабитися і відпочити від метушні.

 

При цьому в різних салонах – або залах – можуть бути різні вимоги до освітлення, в залежності від тієї чи іншої послуги. Так, освітлення для перукарні, манікюрного і косметологічного залів має бути яскравим, а в SPA або масажному залі можна використовувати приглушене або розсіяне світло.

 

Зона ресепшена, при цьому, завжди повинна бути у світлій, з м’яким освітленням – це допомагає клієнтам освоїтися і відчувати себе комфортно. Занадто яскраве світло при вході в салон може викликати дискомфорт, так само як і занадто темне приміщення.

 

Освітлення салону краси та комфорт співробітників салону

 

Для хорошого результату майстер повинен не тільки володіти знаннями та вміннями, а й працювати в комфортній і здоровій атмосфері. І тут потрібно звертати увагу на наступні аспекти:

 

  • Фізичний – чи зручно майстрам працювати, чи видно і не доводиться напружувати зір.

 

  • Психологічний – чи комфортно їм при цьому освітленні працювати в салоні кожен день, чи не виникає зайвої роздратованості або втоми до кінця дня.

 

Оптимальна освітленість робочих місць регламентовано нормативами, про які ми поговоримо далі, а решта залежить від вашої фантазії, турботи про персонал і прагнення до успішності бізнесу.

 

Освітлення, презентабельність салону

 

Освітлення салону доповнює інтер’єр, підкреслює дизайн, що в цілому формує ставлення клієнтів до закладу. Для гармонійного поєднання з інтер’єром, світло потрібно вибирати відповідно до загального стилю. Важливо врахувати колірне рішення в оформленні приміщення, фактуру поверхонь, висоту стель і наявність вікон з природним світлом.

 

Відомо, що темні тони поглинають світло-відповідно в залі з темними стінами рекомендується встановити яскраве освітлення. Якщо ж в зал витриманий у світлих тонах, то навпаки кількість освітлення потрібно скоротити, щоб воно не сліпило клієнтів і майстрів.

 

Також можна використовувати додаткове освітлення для підсвічування або колірних акцентів, але важливо, щоб воно не заважало основним функціям.

 

Про дизайн салону краси читайте в статті “Як розробити стильний дизайн салону краси? Основні принципи дизайну інтер’єру.”

 

Вимоги до висвітлення перукарень та б’юті-салонів

 

 

Тепер перейдемо до практичної сторони питання – нормативам і вимогам щодо освітлення салону краси. Зверніть увагу на те, що норми можуть відрізнятися, в залежності від конкретної країни.

 

Норми освітлення в перукарнях і салонах краси

 

Норма освітленості перукарського салону – не менше 450 Лк (люкс), проте для кожної зони салону існують окремі вимоги:

 

  • для перукарського залу – 500-1600 Лк, люмінесцентні лампи;
  • для залу манікюру і педикюру – 750 Лк, люмінесцентні лампи;
  • для залу очікування для клієнтів – 200-300 Лк, люмінесцентні лампи;
  • для кімнати відпочинку для персоналу – 150-300 Лк, люмінесцентні лампи.

 

Для забезпечення основного освітлення в салонах краси, як правило, використовуються стельові лампи. Крім функціонально необхідного освітлення, допускається використання декоративних ламп, настінних бра, світлодіодних стрічок, вибір яких залежить від стилю салону. Також використовується зональне підсвічування для вітрин з косметикою і в якості освітлення для перукарських дзеркал. Розглянемо це питання докладніше.

 

Види освітлення в салоні краси

 

 

Освітлення класифікується за трьома видами: загальне, акцентне і світлодинамічне. Різні типи освітлення можна комбінувати для досягнення потрібних цілей.

 

Загальне освітлення салону краси

 

Для відповідності нормативам освітленості можна комбінувати горизонтальне і вертикальне освітлення. Як горизонтальне використовують підвісні або вбудовані світильники. Вертикальне світло створюється за допомогою настінних і трекових світильників, а також прожекторів.

 

Грамотно комбінуючи різні джерела світла освітлення для перукарень та салонів, можна домогтися рівномірного і природного освітлення.

 

Акцентне освітлення

 

Акцентне освітлення використовується для підсвічування конкретного об’єкта – наприклад, для оформлення вітрин або декоративних складових салону.

 

Зональне освітлення в салоні, як правило, встановлюється після загального світла. Визначаються зони, які необхідно виділити, після чого підбираються освітлювальні прилади.

 

Світлодинамічне освітлення

 

Світлодинамічне або RGB-підсвічування дозволяє змінювати відтінок освітлення в салоні. Найчастіше його застосовують в зональному підсвічуванні.

 

Важливо уникати надто насичених кольорів – від них втомлюються очі, що може викликати дискомфорт. Слід надавати перевагу м’яким тонам, які не тільки підкреслять дизайн, але і допоможуть клієнтам розслабитися.

 

Основні принципи вибору освітлення для різних приміщень

 

 

Приймальна зона

 

У приймальні зоні (або зоні ресепшена) використовується як загальне, так і акцентне освітлення. Близько стійки краще яскраве світло, а в зоні очікування – більш розсіяне і м’яке. Акцентне освітлення часто застосовується для підкреслення важливих деталей, наприклад сертифікатів майстрів, вітрин з косметикою або ексклюзивних елементів інтер’єру.

 

Освітлення для салону краси робочої зони

 

  • Перукарський зал. У залі, де роблять стрижки та фарбування волосся, необхідно забезпечити високу передачу кольору. Для цього поєднується верхнє загальне і локальне точкове світло, спрямоване на робочу зону. Рекомендується використовувати лампи з можливістю нахилу, щоб майстер міг висвітлити необхідну зону.

 

  • Манікюрний кабінет. У манікюрному кабінеті також потрібна установка загального і місцевого освітлення. Одне тільки загальне світло не забезпечить необхідної видимості та передачі кольору, а місцеве світло може бути занадто жорстким і утворювати тіні. Тому комбінація загального освітлення й освітлення, спрямованого під потрібним кутом, допомагає пом’якшити тіні та не спотворює поверхні.

 

Також рекомендуємо прочитати статтю “Правила стерилізації манікюрних інструментів: як не нашкодити клієнтам салону краси?”

 

Тепле і холодне світло

 

 

Одне з важливих питань вибору освітлення в салоні краси – вибрати тепле або холодне світло? Універсального рецепта тут немає, температура світла вибирається відповідно до побажань до дизайну салону і його інтер’єру. Розглянемо особливості використання кожного з варіантів.

 

  • Нейтральне освітлення найбільш наближене до природного, тому підходить до більшості залів, незалежно від їх функціонального призначення.

 

  • Холодне освітлення в салоні краси використовується в тих зонах, де потрібна максимальна точність кольору: наприклад, перукарський і манікюрний зали. Однак при фарбуванні волосся необхідно використовувати максимально нейтральне світло або врівноважувати холодне освітлення теплим, оскільки відтінки при холодному освітленні завжди здаються блідішими.

 

  • Тепле світло більш комфортний для людського ока і не викликає втоми, тому теж часто застосовується в салонах – наприклад, в зоні очікування, масажних приміщеннях і кімнатах для відпочинку персоналу.

 

Нейтральне світло, теплий і холодний комбінуються зонально при необхідності для досягнення потрібного ефекту.

 

Індекс передачі кольору

 

Точність передачі кольору визначається таким терміном як індекс передачі кольору лампи. Найточніше колір передають лампи з індексом передачі кольору (CRI) 86 або вище.

 

Головні помилки при виборі освітлення в салоні краси

 

 

На жаль, далеко не в кожному салоні освітлення відповідає нормативам і комфорту як для клієнтів, так і для співробітників. Ось основні помилки, яких варто уникати:

 

  • Яскраве або пульсуюче світло – викликає втому і призводить до поганого самопочуття як клієнтів, так і персоналу

 

  • Освітлення з низькою якістю передачі кольору – здатне зіпсувати зовнішній вигляд роботи навіть у найкращого фахівця і відлякати клієнтів.

 

  • Різке світло – створює тіні, які теж приводять до спотвореного сприйняття.

 

  • Неправильна кількість світла – не забувайте, що при виборі освітлення необхідний баланс: світла повинно бути досить, але і не надмірно.

 

Висновок

 

Професійне освітлення для салонів краси може допомогти вам створити приємну атмосферу, підкреслити свій фірмовий стиль і навіть допомогти майстрам надавати послуги найвищої якості. Для цього потрібно використовувати якісні освітлювальні прилади з потрібними характеристиками.

 

Крім необхідних норм і технічних характеристик, слід продумувати освітлення так, щоб воно підходило до стилю салону, підкреслювало його дизайн і інтер’єр, адже освітлення перукарського салону багато в чому створює настрій з того моменту, як клієнт переступає поріг, і часто саме воно диктує, чи захоче клієнт повернутися.


Похожие статьи: