Ідеальний ресепшн для салону краси: прийшов, побачив, полюбив

Views 5067

Зона ресепшн для салону краси — це місце роботи адміністратора та одночасно візитна картка закладу. Це перше, що бачить гість, переступаючи поріг вашого салону. Тут клієнти записуються на процедури, очікують майстрів, отримують інформацію про послуги салону.

 

Тому правильне облаштування рецепції дуже важливе, від цього буде залежати не тільки комфорт тих, хто приходить до вас на стрижку або манікюр, але і продуктивність адміністратора, а значить — і ефективність організації роботи всіх співробітників.

 

У цій статті ми розглянемо яке обладнання потрібно для салону краси в зоні ресепшн, яких помилок уникнути при організації простору, і як правильно оформити стійку адміністратора.

 

Які завдання виконує зона рецепції для салону краси?

 

 

Перш за все, визначимося з тим, що входить в зону ресепшн. Основний елемент — стійка адміністратора. Іноді ресепшн може бути поєднаний з зоною очікування. В такому випадку, для облаштування зони знадобляться диван або крісла, журнальний столик, шафа для верхнього одягу відвідувачів, стенд для поліграфії та вітрина для косметичних продуктів.

 

Таким чином, грамотно облаштований ресепшн вирішує відразу кілька завдань:

 

  •   Забезпечує адміністратору робоче місце, звідки йому зручно зустрічати та консультувати відвідувачів, проводити запис, приймати оплату за послуги, координувати роботу майстрів і в цілому всього закладу.
  •   Створює умови для спокійного проведення часу — клієнти можуть очікувати, коли майстер звільниться, сидячи на дивані й розглядаючи журнали за чашкою чаю або кави.
  •   Дає можливість клієнтам ознайомитися з процедурами, прайс-листом на послуги салону, портфоліо майстрів.
  •   Підтримує загальний імідж салону, створює приємне враження у відвідувачів.

 

Розглянемо обладнання, необхідне в зоні ресепшн.

 

Яке обладнання потрібно в зоні ресепшн?

 

 

Найголовніша деталь ресепшн — стійка, за якою працює адміністратор. Також, для роботи адміністратора знадобляться:

 

  •   зручне крісло на коліщатках,
  •   комп’ютер,
  •   касовий апарат,
  •   лоток для документів,
  •   органайзер для письмового та канцелярського приладдя.

 

Якщо клієнтів в салоні пригощають кавою або водою, тоді тут же встановлюються кулер, кавоварка, і розміщуються одноразові стаканчики, солодощі та серветки.

 

Якщо в салоні будуть продаватися продукти для догляду за волоссям, нігтями та шкірою, потрібно поставити вітрину з накопичувачем, тобто містким ящиком в нижній частині. Вона дозволить компактно зберігати косметику й одночасно з цим, ефектно презентувати її зразки відвідувачам.

 

Не забуваємо і про мікроклімат приміщення: над дверима потрібно встановити обладнання для теплової завіси, яке в жарку пору року буде працювати як кондиціонер, на створення прохолоди. Не ставте диван або крісло безпосередньо біля дверей — сильний потік теплого або холодного повітря стане причиною дискомфорту, і сидіти там буде вкрай неприємно.

 

При розміщенні в зоні ресепшн також зони очікування, необхідно обладнати її меблями. При виборі меблів, рекомендуємо дотримуватися наступних практичних порад:

 

  •   Оббивка диванів і крісел повинна легко чиститися і бути простою в догляді, щоб підтримувати пристойний вигляд було нескладно з мінімальними зусиллями. Тому в салонах з великою прохідністю особливо популярні меблі зі шкіри або екошкіри. Якщо все ж вибрали тканинну оббивку, телефон хорошої хімчистки з виїздом фахівця повинен бути на швидкому наборі, бо будь-які плями на меблях — це плями на вашій репутації.

 

  •   Шафу для верхнього одягу краще вибирати з розсувними дверцятами,— вона заощадить корисний простір. А якщо ще й зробити двері шафи дзеркальними, можна відмовитися від настінного або підлогового дзеркала в зоні очікування. Дзеркало і внутрішня частина шафи повинні бути добре освітлені, в ідеалі — вбудованими світлодіодними світильниками теплого або природного білого спектра.

 

  •   Столик для буклетів і модних журналів не повинен мати гострих кутів — не всі клієнти салонів сідають і встають повільно й обережно, тому подбайте про їхню безпеку. Поверхня столика повинна легко чиститися і, як і все в салоні, підкреслювати вкрай уважне ставлення до якісної гігієни простору.

 

Також, важливо зручно і практично розташувати всі елементи зони ресепшн.

 

Як правильно організувати ресепшн в салоні краси?

 

 

Стійку адміністратора заведено розміщувати фасадом до входу : так він відразу зможе вітати тих, хто входить в салон. Якщо ж геометрія приміщення не дає можливості встановити стійку подібним чином, її можна розташувати уздовж стіни.

 

При цьому адміністратор повинен добре бачити вхідні двері, а також безперешкодно залишати робоче місце при необхідності. Між стійкою і залом, в якому обслуговуються клієнти, не повинно бути вузьких незручних проходів. Переміщення по салону не повинно викликати у відвідувачів ніяких проблем незалежно від їх комплекції та мобільності.

 

Фахівці з дизайну та ергономіки стверджують, що людям зручніше рухатися в приміщеннях проти годинникової стрілки, тому стійку логічніше буде розташувати праворуч — туди клієнти відправляться відразу від вхідних дверей, а зону очікування — зліва.

 

Але це — лише рекомендації, в кожному конкретному випадку відштовхуватися доведеться від розмірів зони ресепшн і її форми. Розглянемо також рекомендації по дизайну стійки адміністратора.

 

Що врахувати при розробці дизайну стійки адміністратора для салону краси?

 

 

Стійка адміністратора в салоні краси повинна бути функціональною, зручною і, звичайно, стильною. Якщо у вашого салону є брендбук, тобто від «а» до «я» розроблений фірмовий стиль, стійка повинна бути виконана в кольорах бренду, прикрашена логотипом або назвою закладу. Брендові стійки виготовляються на замовлення.

 

Якщо ви не готові витрачатися на послуги професійного дизайнера, тоді вибирайте з готових універсальних рішень. При виборі звертайте увагу на такі деталі:

 

  •   Оптимальна висота стійки — 1,25-1,3 метра. Вона розрахована на людей середнього зросту, на стільниці такої висоти зручно робити записи стоячому відвідувачеві, а також розкласти дрібні речі — смартфон, ключі.

 

  •   Кращими за комфортністю вважаються дворівневі стійки. На нижньому рівні розташований робочий стіл адміністратора, там ставлять органайзер, комп’ютер або ноутбук, телефон. Провід, розетки, робочі документи та інші не призначені для сторонніх очей предмети надійно ховаються між рівнями стійки та в нижніх ящиках. Верхній рівень стійки призначений для відвідувачів салону. На стільниці можна розташовувати предмети декору, наприклад, квіти, а також буклети з корисною інформацією, візитки закладу і   візитки майстрів, які тут працюють. При цьому вони не повинні заважати вільному спілкуванню адміністратора і клієнтів.

 

  •   На зовнішній стороні стійки бажано розмістити гачки або полички для сумок, щоб відвідувачам не доводилося проявляти чудеса еквілібристики в спробах одночасно утримувати сумочку, дістати карту або готівку і записати в телефоні час наступного візиту.

 

  •   Краї стійки повинні бути заокруглені, навіть якщо ви вибираєте традиційну прямокутну модель, а не напівкруглу або замкнуту. Все-таки безпека співробітників і клієнтів, що проходять повз стійку сотні разів в день, повинна бути на першому місці.

 

Де купити меблі для ресепшн?

 

 

Виготовленням і продажем стійок займаються спеціалізовані меблеві фабрики та салони. У них вам запропонують великий вибір матеріалів, від недорого ДСП до масиву дерева з натуральним каменем, а також велике розмаїття дизайнів. Якщо у вас вже є готові ідеї, професіонали допрацюють ваш дизайн так, щоб він повністю відповідав очікуванням і був ергономічний і зручний.

 

Продумана і стильна зона ресепшн важлива не тільки для безпеки, але і для репутації салону в цілому.

 

Які складнощі може викликати непродумана зона ресепшн?

 

 

По-перше, погано обладнана зона ресепшн в салоні краси завжди впадає в очі й знижує довіру до бренду. Якщо адміністратору доводиться кожен раз буквально вистрибувати з-за стійки, щоб побачити відвідувачів з-за незручного положення щодо входу, а стільниця завалена буклетами та візитками, говорити про приємне перше враження не доводиться.

 

По-друге, незручний ресепшн — це марна трата робочого часу та репутаційні втрати. Наприклад, до вас приходить новий клієнт для консультації по процедурах і вільним місцям для запису. Якщо під рукою в адміністратора немає всього необхідного і він змушений раз у раз покидати робоче місце для уточнення інформації, ви ризикуєте скласти несерйозне враження і втратити клієнта.

 

Зайнята людина не чекатиме довше пари хвилин, благо конкуренція в цій сфері велика і дозволяє знайти інший салон з більш оперативним обслуговуванням. Також, ми рекомендуємо автоматизувати частину роботи адміністратора і дати клієнтам можливість записуватися онлайн, щоб уникнути таких неприємних ситуацій.

 

Резюмуючи, ми радимо вам уникати частої помилки в стилі «поставимо стійку біля входу, та й справа з кінцем». Зона ресепшн використовується інтенсивніше інших і знаходиться на видноті, а значить, і допущені прорахунки будуть набагато помітніші. Поради, подані в цій статті, щоб грамотно розробити ідеальну зону ресепшн, яка відображатиме характер вашого салону краси.

Автор: Илья Ковалев

10 лет в бьюти бизнесе. Автоматизировал более 1500 салонов красоты. Директор по маркетингу и продажам в проекте Beauty Pro. Преподаватель в европейской бьюти-бизнес школе "Космотрейд".


Похожие статьи: