Зустрічають по одягу … Як правильно вибрати форму для салону краси?

Views 4738

Всі сучасні великі компанії дотримуються дрес-коду. Щоб забезпечити однаковість в одязі майстрів салону краси, багато хто вводить уніформу.

 

За зовнішнім виглядом персоналу складається перше враження про компанію. Особливо в б’юті-бізнесі, співробітникам якого клієнти довіряють свою зовнішність.

 

Форма багато в чому визначає ставлення клієнтів до бренду. Майстри в уніформі виглядають акуратно та охайно. Клієнти розуміють, що знаходяться в салоні, де працюють професіонали.

 

До того ж носіння уніформи на рівні підсвідомості стимулює робочий настрій персоналу: «Я в уніформі, значить я на роботі».

 

У цій статті ми розглянемо, як правильно підійти до вибору уніформи для салону краси, які завдання вирішує форма, що потрібно врахувати при покупці або замовленні і як впровадити форму в колективі.

 

Рекомендуємо прочитати статтю Як розробити стильний дизайн салону краси? Основні принципи дизайну інтер’єру.

 

Завдання уніформи в салонах краси

 

 

Отже, уніформа — це не строго і нудно, а сучасно і красиво. А крім того, це функціонально і вигідно для бізнесу.

 

Розглянемо докладніше які завдання виконує форма для салону краси:

 

 

  •   Формування іміджу бренду. Салон за допомогою унікального стилю відрізняється від конкурентів.
  •   Підвищення довіри. Коли клієнт бачить акуратно одягнених і охайних співробітників, підвищується його довіра до салону.
  •   Дисципліна співробітників. Коли всі одягнені в єдину уніформу, це створює робочу атмосферу.
  •   Злагодженість колективу. В основному майстри салонів краси — жінки. У них більше не буде питань, в якому одязі працювати. Їх завдання лише забезпечити чистоту і свіжий вигляд уніформи. Вони відчувають себе членами єдиного колективу, де ніхто не виділяється. Додатковий плюс — особистий одяг не забруднюється.
  •   Захисна функція. Наприклад, вона охороняє перукарів і майстрів манікюру при використанні фарб, гелів і інших, часто агресивних хімічних речовин.

 

Розберемося трохи докладніше в особливостях уніформи для персоналу салону краси різних посад.

 

Уніформа для адміністратора салону краси

 

 

Рецепція — це перше місце, куди заходить клієнт, можна сказати, що це «обличчя» салону. Адміністратор повинен виглядати привабливо, але не зухвало.

 

Уніформа адміністратора салону краси вирішує такі завдання:

 

  •   Скласти позитивне враження на клієнта,
  •   Викликати довіру до салону і бажання скористатися його послугами,
  •   Продемонструвати клієнту професіоналізм,
  •   Підкреслити статус, показати, що цей співробітник здатний розв’язувати їхні проблеми.

 

Уніформі співробітників управлінської ланки може бути дана велика свобода. Салон краси — це не адміністративна установа, тут роблять людей красивими.

 

Для керівника та адміністраторів не обов’язкові сукні-футляри, які потрібні в банках і юридичних конторах. Це може бути щось неординарне, але не екстравагантне. Головне, щоб виглядало елегантно і гідно.

 

Однак, охайність і почуття міри дуже важливі: наприклад, неприпустимо занадто сильно відкривати руки та ноги. За стилем і колірним рішенням уніформу адміністратора салону краси бажано узгодити з формою майстрів.

 

Також, для адміністратора салону краси бажано носити бейдж з ім’ям і посадою, щоб клієнтам було зручно і зрозуміло, до кого звертатися.

 

Уніформа для майстрів салону краси

 

 

Тут на першому місці комфорт. Одяг для майстрів салону краси найкращий з легкої та повітропроникної тканини. У ньому повинно зручно працювати.

 

Необхідно враховувати специфіку роботи конкретного майстра:

 

  •   В одязі для косметологів та масажистів уникають моделей з довгими рукавами — вони заважають проводити процедури.
  •   Для перукарів слід вибрати халат з водонепроникної тканини з великою кількістю кишень для необхідних інструментів.
  •   Необов’язково замовляти один і той же фасон для всіх майстрів. Для працівників СПА-центру можна придбати стильні туніки, а форму майстрів манікюру доповнити цікавими фартухами.

 

Щоб дизайн уніформи влаштовував всіх працівників, можна перед замовленням порадитися з ними. Тоді колективу буде приємно дотримуватися дрес-коду.

 

В цілому, при покупці або замовленні форми для персоналу салону краси необхідно врахувати ці та багато інших характеристик, які можуть вплинути на роботу.

 

Що врахувати при виборі форми?

 

 

 

1. Стиль

 

При виборі стилю слід враховувати цільову аудиторію, статус і напрямок діяльності салону краси. Необхідно дотримуватися і сучасної тенденції, щоб бути завжди на належному рівні.

 

  •   Якщо основна цільова аудиторія належить до VIP-класу, то краща буде форма в класичному стилі. Вона відрізняється строгістю та елегантністю.
  •   У салонах для молоді слід використовувати сміливі тенденції. Тут доречна форма унісекс і яскраві кольори.
  •   Якщо цільовою аудиторією є люди мистецтва, то можна вибрати щось креативне.
  •   У разі роботи з клієнтами, які очікували стандартний сервіс, краще використовувати просту уніформу без вишукувань.
  •   Можна поєднувати робочий одяг для майстрів салону краси з особистої. Наприклад, носіння брендованих футболок або халатів компанії в комплекті з особистим одягом майстра — штанами.

 

Головне, уніформа всіх співробітників компанії повинна мати корпоративний стиль і об’єднують елементи. Це можуть бути колір або аксесуари.

 

Детальніше про фірмовий стиль читайте в нашій статті Чи потрібен салону краси фірмовий стиль? Завдання і правила грамотного брендингу

 

2. Фасон

 

При виборі уніформи підбираються моделі та фасони, які найбільше підходять для співробітників даного салону. Вони повинні враховувати вік, фігури майстрів і адміністраторів.

 

  •   Модель повинна бути комфортна при носінні, щоб її не доводилося постійно поправляти.
  •   Форма для перукарів повинна передбачати наявність різних відділень для інструментів, професійних аксесуарів, які у майстра повинні бути завжди в доступності.
  •   Якщо у майстрів, які працюють в колективі, нестандартні фігури, краще зупинитися на вільних трапецієподібних і прямих фасонах.

 

3. Характеристики тканини

 

Співробітник повинен виглядати завжди акуратно — від початку робочого дня до закриття. Цього складно досягти, якщо одяг буде швидко м’ятися. Тому не варто шити уніформу з натуральних тканин, які до цього схильні. Оптимальне рішення — змішані тканини.

 

Підійдуть матеріали, в яких за основу взято натуральне волокно: бавовна або віскоза. Вони добре пропускають повітря і дозволяють тілу дихати. При додаванні до складу таких штучних складових, як акрил або ацетат, підвищується зносостійкість тканини, вона менше мнеться, але залишається такою ж приємною в носінні.

 

Перед замовленням слід протестувати кілька матеріалів дослідним шляхом і підібрати оптимальний з них. Важливо, щоб тканина не линяла, не витягувалась, не кошлатилася.

 

Зовнішній вигляд одягу не повинен змінюватися з плином часу. Форма, що вимагає особливих умов прання і прасування, швидше приходить в непридатність. Попередньо необхідно продумати, як буде здійснюватися прання: працівником у себе вдома або в пральні разом з речами салону.

 

Також слід враховувати, що форма повинна пратися регулярно, тому необхідно для кожного працівника замовити по 2 набори.

 

4. Кольорове рішення

 

У кожного салону краси є свій фірмовий стиль, закладений в оформленні. Добре, якщо колір уніформи буде відповідати загальній стилістиці приміщення і корпоративним відтінкам. Для різноманітності можна вибирати різні тони основного фону.

 

Не обов’язково шити уніформу з однотонного матеріалу. Можна використовувати класичні малюнки: дрібну клітку, горошок або смужку. Але не слід застосовувати анімалістичні принти. Вони відвертають, можуть привести до дезорієнтації клієнта.

 

Для форми співробітників салону краси не рекомендується використовувати кольори:

 

  •   Червоний. Він сприймається як символ агресії і небезпеки, іноді викликаючи у літніх клієнтів прискорений пульс і підвищений тиск.
  •   Всі неонові відтінки. Дуже часто викликають дратівливість.
  •   Білий. З одного боку, він асоціюється з чистотою, з іншого — деяких людей відштовхує, змушує дистанціюватися. Та й утримувати білу уніформу в ідеальному порядку вельми проблематично.

 

Для форми співробітників салону краси підходять такі кольори:

 

  •   Світло-синій. На відміну від консервативного темно-синього, що викликає депресію і смуток, здатний зменшувати стрес, розслабляти. До того ж помічено, що він допомагає привернути до себе людей, що особливо важливо при наданні послуг в салонах краси.
  •   Пастельні відтінки. Вони асоціюються з турботою і ніжністю. Майстер, який працює в такій формі, викликає прихильність до себе, бажання розслабитися і віддати себе в надійні руки.
  •   Ненасичений жовтий. Теплий колір, що викликає радість і задоволення. Головне, щоб він не був яскравим, тому що при довгому спогляданні стомлює.
  •   Блакитний. Навіває спогади про море і небо. Змушує забутися під час процедур і мріяти про приємні подорожі.
  •   Чорний. Практичний і стильний колір, менш мазкий, ніж інші. Добре підійде для акцентів, окантовок і ефектних вставок.

 

При виборі уніформи також обов’язково подумайте про сезонні зміни. Можливо, в зимовий час знадобиться тепліший комплект, а в весняно-літній період уніформа повинна бути легшою і вільною.

 

Комфорт колективу при роботі дуже важливий і найкращим рішенням буде прислухатися до їхньої думки при замовленні того чи іншого виду уніформи.

 

Де замовити уніформу для салону краси?

 

 

Є кілька варіантів придбання. Кожен має свої плюси і мінуси.

 

Індивідуальний пошив форми в ательє

 

Багато майстерень готові виконати цю послугу. При замовленні комплектів в ательє можна бути впевненим, що кожен співробітник отримає свою уніформу відповідно до розміру.

 

Працівники майстерні з пошиття врахують всі рекомендації. Вони розроблять індивідуальні моделі, які будуть відрізнятися за стилем від форми інших салонів. Якщо є бажання, на них нанесуть логотип і слоган компанії. При замовленні в ательє легко простежити за якістю виробів.

 

Однак, пошиття одягу на замовлення може дозволити собі салон тільки при великому бюджеті.

 

Купити готову в професійному магазині

 

У всіх великих містах є спеціалізовані магазини з продажу уніформи для співробітників салонів краси. Це варіант більш бюджетний і зручний, оскільки вибір форми займе трохи часу.

 

Мінус цього в тому, що, як правило, вибір в магазинах невеликий, та й необхідних розмірів може не виявитися. Зате можна подивитися на готові комплекти і оцінити їх якість.

 

Замовити через інтернет

 

Це найбільш зручно і вигідно. Краще вибрати інтернет-магазин, який працює від компанії-виробника. Там можна вибрати готові вироби або зробити спецзамовлення — зшити форму по створеному для вашої компанії дизайну.

 

Багато підприємств роблять брендування спецодягу. На сайті або телефоном оператори дадуть консультацію про характеристики товару та способи його придбання. Більшість інтернет-магазинів пропонують швидке доставляння.

 

Єдиний мінус цього способу — якість і відповідність замовлення можна перевірити тільки після його отримання. Звичайно, невідповідну форму можна відправити назад, але це втрата часу.

 

Розглянемо яких правил краще дотримуватися, щоб не втрачати час і знизити ризики при замовленні форми.

 

Яких помилок уникати в виборі уніформи для салону краси?

 

 

Практика показала, що найбільше клієнти б’юті-салонів довіряють компаніям, де уніформа:

 

  •   Не в спортивному стилі.
  •   Не джинсова і не шкіряна.
  •   Чиста, акуратна і незношена.
  •   Відповідає розміру співробітника.

 

Також, правилом хорошого тону вважаються такі характеристики зовнішнього вигляду майстрів:

 

  •   У майстрів і адміністраторів довжина спідниць повинна бути до коліна. Надмірно короткі та довгі не відповідають стилю салону краси.
  •   Одночасно уніформа не повинна бути відвертою. Вона може бути не суворою, але пристойною.
  •   Взуття має бути зручним. Майстри не повинні носити туфлі на високих підборах або платформі.
  •   Одна з частих помилок у виборі уніформи — її непрактичність, що викликає незручність і навіть створює небезпечні ситуації при роботі.

 

Крім того, не можна ввести уніформу і не подумати про зовнішній вигляд фахівців. Адміністратори і майстри повинні мати доглянуті руки, акуратну зачіску. Не можна використовувати різкий парфум і велику кількість прикрас.

 

Для того, щоб впровадження форми в колективі пройшло гладко, також необхідно вжити ряд заходів.

 

Як впровадити носіння форми в колективі?

 

Не завжди співробітники схвально ставляться до введення уніформи. За словами Піфагора, найлегше — жити за звичкою. Тому колектив може опиратися проти рішення носити уніформу. Багатьом простіше і зручніше працювати у власному одязі, якщо вони вже до цього звикли.

 

Штрафи, звільнення та інші авторитарні методи — не найкращий підхід. Можна, звичайно, змусити співробітників підкоритися за допомогою жорстких заходів, але це загрожує конфліктами і втратами цінних кадрів. А кваліфікованих фахівців не так просто знайти.

 

Набагато краще перед тим, як придбати уніформу, пояснити співробітникам, чим було викликане рішення, розповісти про переваги введення для компанії в цілому і співробітників зокрема. Власники можуть порадитися з працівниками при виборі моделей, врахувати їхню думку і знайти прийнятний для обох сторін варіант.

 

Можливо, майстри підкажуть необхідну інформацію про крої, функціонал і індивідуальні переваги. Адже якщо жінці-майстру сподобається одяг, яка зручний і практичний, то і носитися уніформа буде із задоволенням і без примусу.

 

Також, при введенні уніформи необхідно прописати в трудовому договорі обов’язкове   носіння її в робочий час, вказати, хто і в чому повинен працювати.

 

Отже, ми рекомендуємо вводити уніформу в салоні краси для підвищення унікальності бренду, зручності роботи та посилення командного духу. Для впровадження форми ми рекомендуємо радитися з колективом, приймати рішення спільно для зміцнення робочої атмосфери та згуртованості колективу. Коли команда відчуває, що її лідер зацікавлений в розвитку і комфорті кожного, вона щиро віддячить своєю працею.

Автор: Илья Ковалев

10 лет в бьюти бизнесе. Автоматизировал более 1500 салонов красоты. Директор по маркетингу и продажам в проекте Beauty Pro. Преподаватель в европейской бьюти-бизнес школе "Космотрейд".


Похожие статьи: